top of page

TORTA DELLA NONNA

BESTEMORS KAKE

Tid

Porsjoner

Ca. 2 timer

1 kake

Denne kaken har sin opprinnelse fra Toscana, men er kjent i hele Italia. En klassisk kake med mørdeig, eggekrem med et hint av sitron, og pinjekjerner.

Denne kaken har vært en av mine favorittkaker siden barndommen.

TORTA DELLA NONNA

BESTEMORS KAKE

Ingredienser

MØRDEIG (pasta frolla)

450 g mel 00

200 g kaldt smør i biter

160 g sukker

2 egg

Sitronskall av 1 økologisk sitron


EGGEKREM

500 g helmelk

100 g sukker

50 g mel 00

4 eggeplommer

Sitronskall av 1 økologisk sitron


GARNITYR

25 g pinjekjerner

Eggehviter til pensling

Melis

Slik gjør du

Begynn med eggekremen. Pisk eggeplommene med sukkeret i en bolle, tilsett melet (litt og litt) og bland til kremen er jevn og fin. Hell melken i en kjele, smak til med revet sitronskall og sett den på varmen. Når den har fått et oppkok, hell først en liten mengde melk på eggeblandingen under røring, tilsett så alt og rør godt. Sett alt tilbake i kasserollen, og kok på svak varme under konstant omrøring til kremen er fin og tykk. Sett den til siden.


Mens eggekremen avkjøles, kan du lage mørdeigen. Bland melet og det kalde smøret i en mikser (eller for hånd) til du får en smulrete deig. Ha i egg og sukker og bland det inn med hendene. Tilsett revet sitronskall, og bland til en jevn deig. Pakk deigen i plastfolie, og sett den i kjøleskapet for å hvile i ca. 30 minutter.


Når mørdeigen er klar, del den i 2. Kjevle ut begge på en lett melet arbeidsflate til en tykkelse på 2-3 mm. Legg den ene platen over en smurt paiform (med en diameter på 26 cm) og trykk med fingrene for å få deigen til å feste seg helt opp til kantene. Prikk bunnen med en gaffel og fyll med eggekremen. Legg den andre platen med mørdeig over som et lokk.


Pensle overflaten med litt eggehvite, prikk den med en gaffel, og dryss over pinjekjerner.


Stek i en forvarmet ovn ved 160° i 50 minutter på nederste rille (over- og undervarme), hev deretter temperaturen til 180° og stek i ytterligere 10 minutter.

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles helt.

Dryss over melis, og TORTA DELLA NONNA er nå klar!

Forrige
TORTA DELLA NONNA

BESTEMORS KAKE

Denne kaken har sin opprinnelse fra Toscana, men er kjent i hele Italia. En klassisk kake med mørdeig, eggekrem med et hint av sitron, og pinjekjerner.

Denne kaken har vært en av mine favorittkaker siden barndommen.

<Tilbake

bottom of page